Please read the Guidelines that have been chosen to keep this forum soaring high!

CENNET#2495 Öfke neden kaynaklanır?

CENNET#2495 Öfke neden kaynaklanır? 25 Eylül 2007

Kızdığınız, her zaman kendinizsinizdir. Sizi kızdıran işlediğiniz bir vebal vardır. Bu, diğer bir kişi ya da onun dahil olduğu bir hadise değildir. Bir diğeri ne kadar hatalı olursa olsun kızgınlığınız sizinle alakalıdır.

Kızgınlık her zaman bir ego meselesidir. Her zaman. Vaziyet kusurlu olabilir. Siz tamamen haklı olabilirsiniz, fakat herhalükarda kızgınlık egodur. Elbetteki söz konusu durumun düzeltilmesi gerekebilir, fakat bunun için kızgınlık duymanız gerekmez. Bu durumdan hoşlanmamak hakkınızdır, lakin öfkeye eşlik etmek başka bir hikayedir. Öfke iyi değildir. Hiç iyi değildir o. Durumu da düzeltmez. Ateşi söndürmek istersiniz, onu körüklemeyi değil.

Huzur ve barış harikulde şeylerdir. Gandi’yi ve barış adına gerçekleştirdiklerine hayranlık duyarsınız. Nasıl da sadeydi o ve doğru yolda olduğu ne kadar da aşikardı. Böyle olmasına rağmen, kendi hayatınızda, Gandi’ninkiyle kıyaslandığında hiç de o kadar önemli olmayan meseleler karşısında tekrar tekrar öfkeye kapılıyor, kızgınlık duyuyorsunuz. Meseleyi iyice büyütüp huzurunuzu elinizden almasına rağmen öfkenin değerli olduğunu düşünebilir, hatta onu paha biçilemez olarak niteleyebilirsiniz.

İfade edilmeyen, gizli öfke de yine öfkedir. Hangisi daha beterdir orasını bilmiyorum. İfade edilen mi, bastırılan öfke mi? Hangi şekil ve kılıkta olursa olsun öfkeyi red edin.

Dinleyin, öfke berbat bir şeydir. Başlı başına berbat bir şeydir. Ve dahası, meselenin üzerinde atom bombası benzeri devasa bir mantar bulutu oluşturur o. Sizi körleştirir. Bakın, mesele ne olursa olsun sonuçta bir hadisedir o ve hadiseler değişirler. Öfke çözüme hiçbir katkı sağlamaz. Eğer meseleye barışçıl, huzur dolu bir netice getirmek istiyorsanız barışçıl olun.
Konu bir başkası, bir kitap ya da bir film olduğunda tüm bunlar sizin için çok daha netlik kazanacaktır.

Konu kendi hayatınız olduğunda ise, her nasılsa öfkeye tutkunsunuz. Onsuz ve de sakin olun. Barışa tutkun olun. İçinizdeki huzuru hissetmek için öfkeden başka hiçbir şeyden vazgeçmeniz gerekmez. Barış muhteşem bir şeydir. Öfke öyle değildir. Beş para etmez o. Herkes öfkeyle patlayabilir. Fakat barış içinde sükuneti korumanın faydalarını henüz herkes öğrenememiştir.

Serinkanlı bir insan olduğunuzu düşünebilirsiniz. Öyleyse itidal içinde serinkanlı olun, öfke içinde kanınız kaynamasın. Öfkede bir fayda yoktur. Bedeli çok daha ağırdır aziz çocuklarım. Zihinsel dinginliğinizi elinizden alır ve ömrünüzü kısaltır o. Çabucak öfkeye kapılan, kanı hemencecik kaynayıp tepesine sıçrayan bir eğilimde olmayın. Sakin olun, serinkanlı olun.

Söylediğim her şeyi onayladığınızı görüyorum. Bir şey sizi öfkeden kıpkırmızı yapana dek, teoride Benimle hemfikirsiniz. Öfkenizin kabarmaya başladığı bir diğer seferde kendinize Beni hatırlatmanız mümkün mü? Yeryüzünde ve Cennette ve içinizde sevgi, huzur ve hoş olan diğer her şeyin Yaradan’ının bulunduğunu kendinize hatırlatmanız mümkün mü?

Beni düşünmek, bir arabulucu, hakem ya da bilirkişi çağırmaya benzemez; fakat farklı bir bakış açısının gereklilik gösterdiği anda bu farklı bakış açısını kazanmanızı sağlar. Ve farklı bir bakış açısı kazanmak için de öfkeden fokur fokur kaynadığınız bir zamandan daha uygunu yoktur. Eğer etrafınızda çok fazla kırmızı görüyorsanız Beni hatırlayın, sonra da kendinizi hatırlayın. Siz öfkelendiren durumdan daha ziyade kendinizi hatırlayın.

Meseleleri halletmek için öfkeye gerçekten ihtiyacınızın olduğunu mu düşünüyorsunuz? Öfkenin, bir meseleyi önemli kılmaya hizmet ettiğini mi düşünüyorsunuz? Daha iyisini bildiğiniz halde size öfkenin faydalı olduğunu hissettiren nedir? Öfkenizin yükselmemesi ve dahası ona hiç sahip olmamanız için Biz, birlikte ne yapabiliriz?

Çeviren: Engin Zeyno Vural